GENIETSAAM

GENIETSAAM 

omdat wonen

belangrijk is
Ontmoeten - omzien naar elkaar – meedoen: GENIETEN! 
Mijn visie op gemeenschappelijk wonen en ouder worden.

Genietsaam, een samenvoeging van genieten en samen. Dat is waar het voor mij om draait als ik het heb over gemeenschappelijk wonen en ouder worden. Dit moet een plek zijn waar men omziet naar elkaar, ruimte is om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van het leven. Een plek om op een prettige manier oud te worden.

Genietsaam is:
  • Genieten!
  • Ontmoeten
  • Omzien naar elkaar 
  • Meedoen
  • Co-creatie
  • Het creëren van een thuisgevoel
  • Wonen / leven met gelijkgestemden
  • Diversiteit
  • Levensloopbestendige woningen

Tijden veranderen. Eeuwenlang heeft de focus wat betreft woning en woonomgeving vooral gelegen op de technische (harde) kant. De gebouwde omgeving sloot niet (altijd) aan op wat de bewoners nodig hadden. Het ging meer om de stenen, de prijs en het aantal vierkante meters. Nu is er een verschuiving gaande waarbij er steeds meer aandacht komt voor de sociale (zachte) kant. Imago, uitstraling, sfeer, sociale cohesie, e.d. In de toekomst zal daar nog bij komen dat de eindgebruiker actief mee wil denken en beslissen. Het zal meer gaan draaien om zeggenschap, marketing en (zelf / gedeeld)beheer. Dit alles om uiteindelijk te komen tot een optimale afstemming tussen woning, woonomgeving en gebruiker.

Wonen in de woonvorm van de toekomst. Om een prettige woonomgeving te creëren is niet alleen de fysieke kant belangrijk. De sociale kant is wellicht nog belangrijker. Een plek waar mensen omzien naar elkaar. Waar bewoners het gevoel hebben dat ze erbij horen, gemeenschapszin. Dat is waar het om draait. Je hebt elkaar nodig en het geeft rust, veiligheid en erkenning. 

Creëer een ideale thuissituatie voor mensen, voeg daarna pas de zorg toe op de plekken waar dat nodig is. Bewoners moeten er een thuisgevoel kunnen ervaren. Dit thuisgevoel heeft te maken met de fysieke omgeving (de woning en de woonomgeving), de sociale omgeving (bij een groep horen, geborgenheid en veiligheid, sociale controle) en de mentale omgeving (regels, routines en rituelen). Belangrijke pijlers hiervoor zijn voor mij ontmoeten - omzien naar elkaar – meedoen: GENIETEN! 

De focus ligt niet alleen op de wooncomponent. Ook de verbinding met zorg en welzijn moet gelegd worden. Het gaat namelijk ook om het opbouwen van een sociaal netwerk in de buurt, ondersteuningsmogelijkheden, veiligheid, toegankelijkheid, e.d. Een centrale
ontmoetingsplek is cruciaal voor deze manier van samenwonen. Dit kan zijn een gemeenschappelijke tuin, maar ook een ontmoetingsruimte.

Naast bovenstaande is ook levensloopbestendigheid erg belangrijk. De levensloopbestendigheid heeft betrekking op de elementen wonen, zorg, welzijn, openbare voorzieningen en inrichtingsaspecten met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Het is van groot belang deze elementen in samenhang te bezien. Door de levensloopbestendigheid van het woonconcept kunnen mensen ervoor kiezen, om zo lang als zij dat wensen, in hun eigen woonomgeving te blijven wonen. Daarnaast kunnen bewoners rekenen op ondersteuning als dat door omstandigheden nodig is.

Het draait voor voor mij om co-creatie. Mix de kennis en ervaring van professionals met de kennis en ervaring van potentiële bewoners en werk intensief samen. Eigenaarschap vergroot de mate van betrokkenheid wat weer zorgt voor een langere woonduur. Voor de bewoners draait het veelal om (samen) leuke dingen doen, gezelligheid, gezond leven en blijven en vooral genieten! Veelal gaan die dingen vanzelf, maar soms is een beetje ondersteuning prettig of biedt extra inspiratie net wat meer mogelijkheden. 

Share by: